بدون شک اولین کاربرد این ابزار که پس از شنیدن نام آن به ذهنتان خطور میکند، کوتاه کردن درهای چوبی بلند است! ممکن است شما هم با مشکل بلند بودن درها مواجه شده باشید؛ رنده برای اندازه کردن درها و کابینت بسیار کارآمد و ارزشمند است.
از این دستگاه برای کم کردن ضخامت، هم سطح یا یکدست کردن سطوح ناهموار و ایجاد دو راهه استفاده میشود. این محصول انواع مختلفی داشته که هرکدام به منظوری خاص استفاده میشوند؛ بههمین جهت دانستن نکات فنی و ضروری در انتخاب نوع رنده مناسب و افزایش بازدهی و سرعت موثر است. از مهمترین نکاتی که باید در انتخاب این محصول مدنظر قرار دهیم میتوان به تیغه، عمق رندهکاری، توان و ظرفیت رندهکاری اشاره کرد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
تیغه و صفحه رنده برقی نجاری
مهمترین قسمت رنده، تیغه است. تیغه ابزار وظیفه اصلی برش و لایه برداری را برعهده دارد. جنس تیغه، میزان تیزی و زاویه آن در کیفیت رندهکاری تاثیر دارد. تیغه ابزار در دو نوع ژیلتی و قابل تیز شدن مجدد به بازار عرضه میشود که در هنگام خرید تیغه باید آن را مد نظر قرار داد.
انتقال نیرو از موتور به توپی به وسیله تسمه است. وظیفه توپی نگهداری، کنترل و چرخش تیغه است. تیغه روی توپی قرار گرفته و با چرخش آن، سطح چوب رنده میشود. یکی از مهمترین نکاتی که در خرید رنده برقی باید به آن توجه کنید جنس تیغه است. فولاد یا تنگستن به دلیل مقاومت بالا و قابلیت تیز شدن مجدد انتخاب بسیار مناسبی است.
عمق رنده کاری
از دیگر ویژگیهای مهمی که در انتخاب محصول باید مد نظر قرار داد، عمق کار است که با پیچ روی دستگاه قابل تنطیم است. در قسمت زیر دستگاه صفحاتی وجود دارد که میزان عمق رندهکاری را با این صفحات تغییر میدهند. تنظیمات این قسمت شباهت بسیار زیادی به دستگاه کف رنده دارد، به این ترتیب که صفحه عقبی ثابت بوده و تنها ارتفاع صفحه جلویی قابل تغییر است. با تغییر ارتقاع صفحه جلویی، فاصله صفحه جلویی با صفحه عقب تغییر کرده و در نتیجه میزان عمق کار تغییر میکند.
توان و ظرفیت رنده برقی
حجم و عمق رندهکاری با توان رنده رابطه مستقیم داشته در نتیجه هرچه توان دستگاه بیشتر باشد، حجم و عمق رنده کاری هم بیشتر میشود. ظرفیت رنده کاری به میزان پوشش دستگاه است که با طول تیغه رابطه مستقیم دارد.
برای خرید رنده برقی خوب میتوانید رنده برقی دی سی ای را انتخاب کنید.
نحوه کار با رنده برقی نجاری
رنده برقی مانند دیگر دستگاههای نجاری برقی با کلید، روشن و خاموش میشود. این کلید معمولا روی دسته قرار گرفته و در کنار آن دکمهای برای قفل کردن آن وجود دارد تا درصورت نیاز به استفاده مداوم از دستگاه آن را روشن نگه دارد.
رنده برقی ابزاری است که باید با دست نگه داشته شود. این دستگاه را میتوان بهصورت برعکس زیر میز کار مخصوص نصب کرد و با رعایت نکات ایمنی، بستن گونیا و استفاده از وسایل حفاظتی از آن مانند ماشین کفرنده استفاده کرد. کاتر باید کاملاً در تماس با چوب باشد و کاملاً با قسمت پشت پایه در یک خط قرار بگیرد تا سطح چوب بهصورت یکنواخت رنده شود. این دستگاه در یک مرحله استفاده بر روی چوب میتواند حداکثر 40.64 سانتیمتر رنده کند. عملکرد عمق رندهکاری توسط پیچ موجود بر روی قسمت جلو دستگاه قابل تنظیم است. انواعی از رندهها گونیای هدایت کننده دارند که با پیچ به قسمت جلوی دستگاه وصل میشوند و برشی صاف و دقیق ایجاد میکنند. با نصب گونیا روی دستگاه میتوانید کنترل بهتری در حرکت دادن رنده دستی برقی بر روی چوب داشته باشید. این گونیا در دو قسمت ارتفاع و عمق قابل تنظیم است.
تکه چوب را با گیره محکم کنید و بهگونهای بایستید که تعادل کافی برای کنترل کردن رنده و اعمال مقدار کمی نیرو در صورت لزوم را داشته باشید. برای هدایت آسان رنده، آن را با هر دو دست نگه دارید. با دست چپ رنده را هدایت کنید و با دست راست تعادل آن را حفظ کنید.قبل از شروع کار با چوب به نوک ابزار کمی فشار وارد کنید تا مطمئن شوید پایه رنده همتراز با چوب قرار گرفته است. در تمام مدت رندهکاری دقت کنید که عمق برش بهگونهای باشد که سطح چوب کاملاً صاف باشد. درنهایت با استفاده از خط کش فلزی نتیجه رندهکاری را بررسی کنید.
نگهداری و اصول ایمنی
هنگام استفاده از رنده مانند هر دستگاه نجاری برقی دیگر باید از وسایل ایمنی مانند دستکش، عینک، گوشگیر و کفش ایمنی و لباس کار مناسب استفاده کنید. در استفاده از وسایل برقی علاوهبر نکات ایمنی باید نکاتی که مختص نگهداری این دستگاه است رعایت کنید تا عمر مفید آن افزایش یابد. قبل از شروع رنده کاری از محکم بودن تیغه درون توپی و سلامت و تیز بودن آن مطمئن شوید و قطعه چوب را با گیره محکم کنید. هم چنین قبل از شروع کار باید سطح قطعه را به منظور عاری بودن از هرگونه میخ و یا منگنه فلزی بررسی کنیم. برخورد با میخ های فلزی باعث صدمه دیدن تیغه های دستگاه شده و از عمر آنها میکاهد.
علاوه بر تیغه های دستگاه، ذغال موتور الکتریکی و هم چنین تسمه باید بررسی و در صورت نیاز تعویض شوند.
هنگام استفاده از دستگاه مراقب باشید تیغه رنده به سیم آسیب وارد نکند و پس از پایان کار یا هنگام تعویض تیغهها آن را از برق بکشید.
دقت داشته باشید که بهتر است در هر مرحله مقداری کمی از چوب را باربرداری کنید و ازفشار دادن دستگاه روی چوب و باربرداری زیاد به صورت یکجا خودداری کنید.
از رنده کردن چوب خیس خودداری کنید.
منبع: سازوکار
پاسخ ها